24 oktober, 2008

Volvo

Idag släppte Volvo sin rapport för det tredje kvartalet och den var inget vidare. Det var framförallt en siffra jag hade, och fortfarande har, svårt att ta in i mitt huvud.
En konsekvens av det sämre marknadsklimatet är att kunder avbokar redan lagda order. Volvo Lastvagnars orderingång i Europa blev blott 115 lastbilar under det tredje kvartalet, ned från 41 970 under motsvarande period i fjol.

Ja, Ni läste rätt. 115. ett, ett, fem. I ett bolag som har ca 100 000 anställda och det bolaget som har störst omsättning av alla svenska bolag. Vi får verkligen hoppas att det här vänder väldigt snart, men enligt Leif Johansson har de hittills inte sett någon förbättring trots de stora insatser som genomförts senaste månaden. De som inte trodde att finanskrisen skulle påverka den reala ekonomin i någon större utsträckning får nog tänka om. Om det inte förbättras väldigt snabtt, och inget tyder väl på det, kommer det att bli en väldigt djup lågkonjuktur med massarbetslöshet, troligen över 10 procent, samt en kraftigt vikande fastighetsmarknad. Sverige är det EU-land som är mest beroende av sin export vilket innebär att vi är väldigt sårbara. Japan är ett annat land vars ekonomi är exportberoende och i natt var det bland annat Sony och den Sydkoreanska konkurrenten Samsung som fick börserna på fall. De målade upp mycket dystra prognoser. Igår lyssnade jag på Jim Cramer som talat med VD:n för ett företag som skeppar allt från bilar till olja mellan USA och Asien. Jim Cramer sa att det ofta är en bra indikator på det ekonomiska läget och läget var dystert värre. Han har aldrig sett en så svag marknad, inte heller en så snabbt inbromsande marknad.

Inga kommentarer: