07 november, 2012

France Telecom

France Telecom, mer känt som Orange, är världens sjätte största telekomoperatör sett till antalet abonnenter. France Telecom har cirka 227 miljoner abonnenter och Frankrike är fortfarande den viktigaste marknaden. I Europa är Spanien, Polen och Storbritannien de viktigaste marknaderna för bolaget. Utanför Europa Afrika en stor marknad med främst de gamla franska kolonialländerna, ett område som uppvisar högre tillväxt än Europa och spås så göra framgent.

Telekomsektorn har pressats de senaste åren i takt med dels ett förändrat användarbeteende hos kunderna i och med de smarta telefonerna, dels en ökad prispress genom nya aktörer på en redan hårt konkurrensutsatt marknad. Många bolag upplever svårigheter med att uppnå tillfredsställande marginaler på datatrafik och förhoppningen är att lanseringen av 4G kan förbättra dessa.

I Frankrike har en ny lågprisaktör, Illiad, på knappt ett år tagit 6 procent av marknaden. Deras snabba tillväxt utgör såklart ett hot mot France Telecom och deras marginaler då de har fått svara upp mot Illiad med lägre priser och därmed lägre marginaler.

Så varför investera i ett bolag som verkar i en sektor som är iskall och som har Europa som viktigast marknad i dessa tider? Jo, helt enkelt för att det är en någorlunda stabil verksamhet i kombination med att värderingen är mycket attraktiv. France Telecom har en låg skuldsättningsgrad i jämförelse med andra telekombolag. Aktien handlas till p/e 6,0 och ger en direktavkastning, trots nyligen sänkt utdelning, på drygt 10 procent. Omsättningen för Q3 är ned 1,1 procent mot samma period föregående år vilket inte är alltför dåligt då Europa genomgår en finanskris 2.0 just för tillfället.

Vi kan göra en snabb jämförelse med finsk-svenska TeliaSonera som faktiskt är världens tolfte största telekombolag med ca 160 miljoner abonnenter. Ingen har väl kunnat undgå vart och hur detta bolaget gör affärer den senaste tiden med påstådda mutskandalen. I min mening förtjänar inte TeliaSonera att handlas med en så stor premie i förhållande till exempelvis France Telecom, som de faktiskt gör. TeliaSonera handlas till p/e 10,5 och ger en direktavkastning på 6,5 procent (vilket inte är dåligt på nåt sätt). Vidare kan vi ta en titt på andra relevanta nyckeltal: Värdering i förhållande till bokfört värde: TeliaSonera 1,85 France Telecom 0,80. Värdering i förhållande till omsättning: TeliaSonera 1,80 France Telecom 0,49. TeliaSonera har dock uppvisat en bättre tillväxt de senaste åren så en viss premie är berättigad, men inte i närheten av så stor som den är idag, anser jag.

France Telecom handlas under ticker FTE i både Paris och New York.

Inga kommentarer: