13 november, 2012

Hewlett-Packard

Teknikjätten HP är i gungning, eller kanske till och med i kris om "marknaden" har prissatt aktien rätt. Aktien har dalat ordentligt och noterade nytt 10-årslägsta under dagen. HP har avverkat flera VD:ar de senaste åren och alla har de försökt sätta sin egen prägel på bolaget och valt en ny bana. Mest uppmärksammat blev det när föregående VD, herr Apotheker, meddelade att bolaget skulle lägga ned PC-tillverkningen. HP var vid detta besked världens största tillverkare av datorer. Detta drastiska beslut togs tillbaka då Meg Whitman, tidigare VD på Ebay, tog över.

På ett investerarmöte i början av oktober skruvade bolaget ned den tidigare utgivna vinstprognosen. För 2013 beräknas nu vinst per aktie uppgå till 3,40-3,60 $ per aktie. Med tanke på aktiens utveckling skulle man ju kunna tro att bolaget befinner sig i ett liknande läge som Nokia, med skenande mångmiljardförluster och ingen ljusning i sikte. Så är alltså inte fallet. Om bolaget uppnår sin egen prognos handlas aktien idag till ett p/e-tal runt 4.

Det är ganska uppenbart att HP inte har lyckats följa med i utvecklingen på alla fronter. Samtidigt verkar de i en bransch där utvecklingstakten ökar har därav fått betala dyrt för sina misstag. Ser man tillbaka på boksluten kan man ana en viss kortsiktighet. Bolaget har de senaste åren dragit ned budgeten på forskning och utveckling. Från att ha legat stadigt runt 4 procent av omsättningen drog bolaget ned andelen till dryga 2 procent under åren 2008 till och med 2010. Denna neddragning har rimligen lett till en minskad innovationsförmåga och effekterna av detta kan möjligen ses nu. Även om det såklart inte är hela sanningen. Ytterligare en svaghet som många företag av HP:s storlek har är låg flexibilitet. Bolaget omsätter ca 700 miljarder kronor per år fördelat över sju olika segment.

Personligen anser jag att HP har ett starkt varumärke. Förutom att aktien är klart undervärderad idag finns ett antal katalysatorer som kan få aktien att ändra riktning. Lågt ställda förväntningar är främsta skälet till att köpa HP, anser jag. Vidare kan lanseringen av Windows 8 ge en skjuts åt PC-försäljningen. HP är världsledande på skrivare och 3D-skrivare är ett spännande område där det händer mycket just nu, spås kommersialiseras inom kort. HP:s servicegren och servergren spås få ett lyft när så kallade molnbaserade tjänster växer.

Inga kommentarer: